Andy Olson, Author at Perficient Blogs
Blog

Posts by this Author

  • Topics
  • Industries
  • Partners

Explore

Topics

Industries

Partners

Andy Olson

LinkedIn Public Profile

Posts by this author:

Exchange 2013 Preview: Installation

After getting Exchange 2013 Preview running in my lab, I thought I’d share some of the challenges I ran into while trying to get the product installed. If any of you run into similar challenges, I hope you find this information helpful. First, I’ll discuss the prerequisite tasks. Check out this TechNet article to get […]

Read more

Exchange 2010 – Is The Upgrade Worth The Effort?

I have written several posts providing insight into some technical challenges that I have encountered while helping my customers upgrade to Exchange 2010. Upgrading any technology within a computing environment requires time and effort, and with some of the technical challenges I’ve already documented, some of you may be wondering if upgrading your Exchange environment […]

Read more

Publish Enterprise Vault Using TMG

I have a lot of customers who have deployed Enterprise Vault within their email environments. In many cases, these customers have deployed Exchange 2003 or Exchange 2007 and have been using ISA Server to publish OWA and Outlook Anywhere to the Internet. These customers have then upgraded to Exchange 2010 and replaced ISA with TMG. […]

Read more

Working With Exchange 2010 Recovery Databases

Background Brien Posey has an excellent post explaining the steps required to mount a recovery database in Exchange 2010. His post can be found here. While assisting one of my customers restore email data using a recovery database, I learned some lessons that I thought I’d share. In this instance, my customer needed to restore […]

Read more

Exchange 2010 Mailbox Moves Require NetBIOS Name Resolution

During a recent Exchange 2010 Deployment, my customer was experiencing 3 different Exchange 2010 issues that were all solved with the same fix. Issue #1: Customer was unable to move mailboxes from one database to another on the same Mailbox Server or between Mailbox Servers. The following error was returned when attempting to move mailboxes: […]

Read more

Unable to Move Mailboxes from Exchange 2003 to Exchange 2010

Background I recently struggled with the inability to move mailboxes from Exchange 2003 to Exchange 2010 while helping one of my customers. The environment consisted of a Single Exchange Organization residing in a Single Forest with Multiple Domains within the Forest. The Exchange 2003 Servers and the Exchange 2010 Servers resided in the same Forest, […]

Read more

TMG HTTP to HTTPs Redirect Not Working

Nearly all organizations that have deployed any version of Exchange now recognize and understand that allowing Port 80 access from the Internet directly into any Exchange Server is not exceptionally secure, and is therefore not desirable. I personally will not deploy Exchange for any of my customers unless they publish Exchange to the Internet using […]

Read more

Is It Possible to Disable AutoDiscover?

Background When I help my customers upgrade their Exchange environments from Exchange 2003 to Exchange 2010, a key element that I focus on is end user impact. If the upgrade is executed correctly, most end users should never know that an upgrade occurred. In fact, in most instances, the only difference end users will notice […]

Read more

Working With Exchange 2010 Recovery Databases

Background Brien Posey has an excellent post explaining the steps required to mount a recovery database in Exchange 2010. His post can be found here. While assisting one of my customers restore email data using a recovery database, I learned some lessons that I thought I’d share. In this instance, my customer needed to restore […]

Read more

Importing PST Files Using PowerShell in Exchange 2010 SP1 Overwrites Folder Permissions

Background Jaap Wesselius has an excellent post explaining how to use PowerShell to import and export PST files using the new functionality built into Exchange 2010 SP1. Jaap’s post can be found here: http://www.simple-talk.com/sysadmin/exchange/importing-psts-with-powershell-in-exchange-2010-sp1/. While testing this functionality for one of my customers, I discovered that importing a PST file into the root of a […]

Read more

Do I Need to Upgrade Distribution Groups When Upgrading Exchange 2003 to Exchange 2010?

Background: After adding Exchange 2010 SP1 Servers to an Exchange 2003 environment, I noticed some strange behavior when using the Exchange Management Console to review and modify Distribution Groups. Specifically, I noticed that the settings on the Membership Approval tab of all Distribution Groups were grayed out as in the following example: In order to […]

Read more

Corrupt or Inconsistent Distribution Groups After Upgrading to Exchange 2010 SP1

Background: After upgrading your Exchange 2003 environment to Exchange 2010 SP1, you enter the following command using the Exchange Management Shell on your Exchange 2010 Server: Get-DistributionGroup And you receive the following error on several Distribution Groups: WARNING: The object DistributionListName has been corrupted, and it’s in an inconsistent state. The following validation errors happened: […]

Read more

Unable to Install Exchange 2010 SP1 Unified Messaging Role

I recently ran into the following issue while deploying Exchange 2010 for one of my customers: Background: Multi-server, multi-site Exchange environment consisting of the following: 3 Mailbox Servers Server 2008 R2 Exchange 2010 SP1 3 HUB/CAS/UM Servers Server 2008 R2 Exchange 2010 SP1 In order to install the UM Role for Exchange 2010 the following […]

Read more

Unable to Launch EMC After Installing Exchange 2010 SP1

I recently wrote a blog about installing Exchange 2010 SP1 and the prerequisites that must be installed on each Exchange 2010 Server before SP1 will install correctly. In that article I also mentioned that I had not experienced any issues with Exchange 2010 SP1. I now have one issue with Exchange 2010 SP1 to report. […]

Read more

Unable to Launch Exchange 2010 EMC

I recently ran into the following scenario while deploying Exchange 2010 for one of my customers: After installing the first HUB/CAS Server in the environment, I received the following error when launching the Exchange 2010 Management Console: The following error occurred when searching for On-Premises Exchange server: Connecting to remote server failed with the following […]

Read more

Exchange 2010 SP1 Installation

I have had several customers ask me about Exchange 2010 SP1 and whether I have had any issues with the installation. In response to several such requests, I thought I’d share my experience installing Exchange 2010 SP1 in my test lab. In this article, my lab consists of a single server running the following: Server […]

Read more

Subscribe to the Weekly Blog Digest:

Sign Up